Νεα-ανακοινωσεις

Προγραμματική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Body: 

Στη στρατηγική και στους στόχους του χαρτοφυλακίου της αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας της η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η προγραμματική πολιτική του Υπουργείου θα αναπτυχθεί στον οριζόντιο άξονα του δημογραφικού ζητήματος και σε τρεις κάθετους:
α) την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας
β) την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής
γ) την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμΕΑ

Ειδικότερα για τον καθένα από τους παραπάνω τομείς η Υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας:
Αναφορικά με την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας τα μέτρα που προωθούνται είναι τόσο ποιοτικού όσο και ποσοτικού χαρακτήρα:
• 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα
• Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
• Ενίσχυση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα ώστε το πρόγραμμα να εκτελείται με διαφάνεια και ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
• Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ο έτος.
• Διασφαλίζουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά
• Ενισχύουμε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στη κατεύθυνση της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης
• Ενθαρρύνουμε την κοινωνικοποίηση των παιδιών σε νεαρή ηλικία

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:
Αναπτύσσοντας τη στρατηγική για την κοινωνική πολιτική η Υφυπουργός επεσήμανε ότι διαχρονικά «το κράτος προέβαινε σε ικανοποιητικές κοινωνικές δαπάνες, χωρίς όμως να καταφέρνει να ανακουφίζει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Αναφερόμενη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σημείωσε ότι η θέσπισή του το 2014 «αποτέλεσε την απαρχή της προσπάθειάς μας για δαπάνες κοινωνικής πολιτικής με σαφή στόχευση και απτά αποτελέσματα». Στη κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τόνισε ότι από το 2020 το σχετικό κονδύλι αυξάνεται στο 1 δις. από τα 850 εκατομμύρια με στόχευση στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Για τον ΟΠΕΚΑ:
Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΑ και τον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων βασικός στόχος του Υπουργείου είναι να μην υπάρχει ούτε ένας δικαιούχος συμπολίτης μας που να μην έχει πρόσβαση σε όλη τη σχετική πληροφόρηση.
Το Υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στα εξής:
1. Ηλεκτρονική ένταξη όσων παροχών δεν καλύπτονται ακόμα από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, όπως είναι τα επιδόματα Ορεινών περιοχών, στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, και το επίδομα αναδοχής.
2. Διαμόρφωση Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση σε μια μοναδική εγγραφή και ενιαία παρακολούθηση του συνόλου των παροχών που λαμβάνει κάποιος.

Για την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμΕΑ:
Για τον κρίσιμο τομέα των πολιτικών ΑμΕΑ η Υφυπουργός τόνισε ότι στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι να κάνει πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμΕΑ.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις:
• Ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.
• Αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και καθιέρωση προγραμμάτων ειδικής αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
• Θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού» με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για τους εποπτευόμενους φορείς:
Κλείνοντας την ομιλία της η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων τονίζοντας πως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν επιχείρησε να επιλύσει, έστω, προβλήματα οργανωτικής φύσεως των φορέων, τα οποία όχι απλά τους επιβαρύνουν αλλά οδηγούν συχνά στην κατάρρευσή τους. Στόχος του Υπουργείου είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εποπτευόμενων δομών και ιδρυμάτων, ώστε, όπως επεσήμανε «οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο δύσκολο έργο τους και να μην αναλώνονται σε ατέρμονες προσπάθειες επίλυσης διαχειριστικών γρίφων. Από αυτό εξαρτάται όχι απλά η ποιότητα ζωής αλλά η επιβίωση πολλών συμπολιτών μας».

Πηγή: www.ypakp.gr

e-pronoia - Για τον πολίτη

 

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας.
Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.