Νεα-ανακοινωσεις

Eπιστολή-έκκληση 24 οργανώσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταμερισμό της ευθύνης προστασίας των προσφύγων

Body: 

Εν όψει της πρώτης συνάντησης του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2019 στη Γενεύη, στις 31 Οκτωβρίου 2019, 24 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των οποίων και το ΕΣΠ, απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ηγεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, ώστε να καταστεί εφικτός ο δικαιότερος καταμερισμός της ευθύνης προστασίας των προσφύγων.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων πληθυσμών ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια. Παρά ταύτα, μόνο το 16% φιλοξενούνται σήμερα στα ανεπτυγμένα κράτη της ΕΕ και της υφηλίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να παραμένει σε λιγότερα προνομιούχα κράτη, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Ουγκάντα.

Οι μηχανισμοί επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης αποτελούν απτή εκδήλωση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, καθώς και μεταξύ των κρατών. Θα πρέπει δε να είναι σταθεροί, μόνιμοι και υποχρεωτικοί και όχι να εφαρμόζονται μόνο σε έκτακτες συνθήκες, κατά το δοκούν.

Ως προς την Ευρώπη, ένας μηχανισμός μετεγκατάστασης, για να είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει να αποσυνδεθεί εντελώς από το πλαίσιο του "Κανονισμού του Δουβλίνου",  τo οποίο έχει αποδειχθεί λανθασμένο και αναποτελεσματικό,1 τόσο ως προς την προστασία των ίδιων των αιτούντων άσυλο, λόγω του κινδύνου παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όσο και ως προς την διακηρυττόμενη «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών μελών. 

Επισημαίνεται πως ο μηχανισμός επανεγκατάστασης αποτελεί βασική δέσμευση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2018 από 181 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Είναι καιρός αυτές οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη, καθώς τέτοιοι μηχανισμοί αποτελούν σημαντικό και αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής και βιώσιμης εξασφάλισης της προστασίας των προσφύγων, κατά τρόπο που θα κάνει πράξη την έννοια της αλληλεγγύης, σε έναν κόσμο που συνεχίζει να πλήττεται από κρίσεις και πολέμους.

Βρείτε συνημμένο το κείμενο της επιστολής.

Πηγή: www.gcr.gr


1. M.S.S. κ. Βελγίου και Ελλάδας, Αρ.30696/09, ΔΕΕ, 21/12/2011, N.S. κ. Secretary of State for the Home Department, C-411/10, Joined cases of N. S. (C411/10) v Secretary of State for the Home Department and M. E. and Others (C-493/10) v Refugee Applications Commissioner and Minister for Justice, Equality and Law Reform, [2010], C-578/16, 16.2.2017.

Επισυναπτόμενο: 

e-pronoia - Για τον πολίτη

 

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας.
Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.